Ugrás a tartalomra
x

Ipsos: A magyarok majdnem fele támogatná a transzneműek házasságát

Tavaly október 24. és november 7. között az Ipsos közvéleménykutató 16 országban, köztük Magyarországon is online felmérést készített a transznemű emberekhez való hozzáállásról. A Humen Online szerint részt vevő országok közül nálunk gondolják úgy a legtöbben (56 százalék), hogy a transzneműség természetellenes, 43 százalékuk pedig mentális betegségnek tartja. Ugyanakkor csak 12 százalék gondolja azt, hogy a transzneműek bibliai értelemben vett bűnt követnének el.

Csak a válaszadók 31 százaléka jelölte azt, hogy országa kezd toleráns lenni a transzneműekkel szemben, ez a legalacsonyabb érték a vizsgált országok között, a 16 országban ez átlagosan 60 százalék.

42 százalék félne a gyerekét egy transznemű embernek bemutatni. Ez az érték csak Szerbiában nagyobb, ahol ettől 50 százalék tart.

A megkérdezetteknek csak 41 százaléka akarja, hogy több támogatást és védelmet kapjanak a transzneműek. Ez az érték a többi országban átlagosan 60 százalék.

24 százaléka szerint a magyar társadalom már így is túl messze ment annak elfogadásában, ha valaki az ellenkező nem ruháit hordja, és az ellenkező nem életét éli.

Közben a megkérdezettek több mint fele szorgalmazná, hogy a magyar állam védje a transzneműeket a diszkriminációtól, 55 százalékuk pedig támogatja a nemi helyreállító műtéteket. A magyarok több mint fele szerint a transzneműek szolgálhatnak a hadseregben. A 48 százalék pedig támogatja, hogy egy transznemű ember házasságot köthessen a születési nemével azonos nemű személlyel.

A Humen Online emlékeztet arra, hogy a Budapest Pride és az Integrity Lab megbízásából a Závecz Research 2016 október végén országos, reprezentatív közvélemény-kutatást végzett. Akkor az azonos nemű párok házasságát csak 36 százalék támogatta.

A transzneműekről szóló Ipsos-kutatásban a vizsgált országok Argentína, Ausztrália, Belgium, Kanada, Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Magyarország, Olaszország, Japán, Lengyelország, Szerbia, Dél-Korea, Spanyolország, Svédország, USA voltak.

 

444.hu

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux