Ugrás a tartalomra
x

Az LMBT Történeti Hónapról úgy általában

Ha február, akkor LMBT Történeti Hónap, amit hazánkban már hatodszor szerveznek meg.
A program keretében közel negyven esemény várja a nagyérdeműt, köztük kiállítások, történeti és irodalomtörténeti előadások, színházi produkciók, beszélgetések az LMBT kultúráról, történetről, múltról, jelenről, jövőről. Mindarról ami vagyunk, voltunk, vagy lehetünk.

A mai posztban szeretném megmutatni, hogyan is alakult ki mindez, és hogyan vált a világ számos részén tartott eseménysorozattá, és hogy hol tartunk az idei itthoni eseményekkel.

A Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű (LMBT) Történeti Hónapot Rodney Wilson középiskolai tanár rendezte meg elsőként 1994-ben, az Egyesült Államokban, mint egy városi projektet, ami lassan túlnőtt magán. A korai koncepcióban a helyi közösségek lettek megszólítva, és magát a programot már ekkor sokfelől értelmezhetjük. A csoporttal szemben mindenképp értelmezhetjük egyfajta előzményfelmutatásként, közösségformálási szándékként, másrészt a kívülállók számára hivatott megmutatni, hogy az LMBT kultúra és történelem a világtörténelem és a világtörténelmi kánon szerves és leválaszthatatlan része, és ezen át legitimációs forrást biztosít az LMBT témát érintő bármilyen emberjogi, művészeti törekvésnek.

tovább olvasom

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux