Ugrás a tartalomra
x

Törvény tilthatja a házasságon kívüli szexet Indonéziában

A törvénymódosítás a heteroszexuálisokat sem kímélné.

Az indonéz parlament tervbe vette a nemzeti büntető törvénykönyv felülvizsgálatát, amellyel együtt akár betilthatják a házasságon kívüli szex összes formáját – írja a Reuters.

A parlamenti bizottság egyelőre még ki kell dolgoznia a javaslatokat a holland gyarmatosító korszak óta érvényben lévő büntető törvénykönyv megváltoztatásához, de a Reuters által látott vázlat már tartalmazott olyan intézkedéseket, amelyek nemcsak a házasságon kívül szexet, de az azonos neműek kapcsolatát és együttélését is büntetnék – ezek közül korábban egyet sem szabályozott törvény.

A törvénymódosítás előtt a bizottság konzultál a lakossággal, valamint vallási és jogi szakértőkkel is.

A házasságtörés jelenleg is bűncselekménynek számít Indonéziában, ahol a világ legnagyobb muzulmán népessége él. A jelek szerint a legtöbb párt támogatná a változtatást, különösen azokat, amelyek tiltanák az azonos neműek közötti szexet. Csak néhány indonéz politikus szólalt fel az LGBT közösség jogainak támogatásáért, mert a legtöbben attól tartanak, hogy ezzel elidegenítik maguktól a többségében konzervatív szavazótábort a törvényhozás és a jövő évi választások előtt.

A parlamentben évek óta vita tárgya a büntető törvénykönyv felülvizsgálata, beleértve a korrupcióra, a szexre és az alkoholra vonatkozó szabályokat, de úgy tűnik, várhatóan az elkövetkező hetekben véglegesíthetik a javaslatokat.

Jogi aktivisták szerint, ha a javaslatokat elfogadják, problémás lenne büntetni az állampolgárokat anélkül, hogy megsértenék a magánszférájukat, és veszélyeztetheti a társadalmi fejlődést is.

Attól is tartanak, hogy az új törvény a leszbikusokat, a melegeket, a biszexuálisokat és a transzneműeket célozza meg, akiket az utóbbi években amúgy is egyre nagyobb negatív hatás ért.

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux