Ugrás a tartalomra
x

Egy tanulmány szerint párunk illata csökkenti a stresszt

Lehet, hogy éppen hiányzik, talán csak most kezded igazán megkedvelni, vagy pont szükséged volna rá. Mielőtt tudatosulna benned, azon veszed észre magad, hogy arcodba nyomva szaglászod egyik pólóját és azon tűnődsz, hogy milyen finom illata van.

Nincs ebben semmi rossz, viszont van rá tudományos magyarázat.

A Social Psychology című folyóirat új tanulmánya szerint azért szeretjük annyira partnerünk illatát, mert stresszcsökkentő hatással bír ránk.

"Sokan hordják partnerük pólóját, vagy alszanak a helyükön, mikor ő távol van. Mindezt úgy teszik, hogy nem is igazán tudják az okát." mondja a tanulmány vezetője, az UBS Pszichológiai karának végzős hallgatója, Marlise Hofer.

100 pár kapcsolatát elemzték, ahol a vizsgálatba bevont férfiaknak 24 órán keresztül kellett viselniük egy tiszta pólót, anélkül, hogy bármiféle izzadásgátló készítményt használtak volna.

A 24 óra letelte után a párok hölgy tagjait arra kérték (igen, sajnos ez egy hetero tanulmány, de az összefüggés meleg párokra ugyanúgy érvényes), hogy szagoljanak végig egy sor pólót.

Azoknak, akik a partnerük által viselt pólókat szagolták, lényegesen alacsonyabb volt a stressz szintje a szaglászást követő stressz teszteken.

"Eredményeink arra utalnak, hogy a partner illata a tényleges fizikai jelenlét nélkül, önmagában is hatékony eszköz lehet a stressz csökkentésére." - mondta Hofer.

forrás: pinknews.co.uk

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux