Ugrás a tartalomra
x

2018 végéig minden meleg és biszexuális férfinak ingyenes PrEP-t biztosítanak, Floridában

Florida az egyik első amerikai állam, amely ingyenes HIV-megelőző gyógyszereket kínál.

A HIV-prevenciós gyógyszer (PrEP) hamarosan elérhető lesz a meleg és biszexuális férfiak számára Floridában, mindezt ingyen. Florida állam a HIV-fertőzések csökkentésére tesz kísérletet.

Októberben a Floridai Egészségügyi Minisztériuma országos PrEP kezdeményezést indított, ennek értelmében valamennyi (67) megyeszékhelynek 2018 végéig rendelkeznie kell az ingyenes gyógyszerrel. Eddig csak 16 megyében volt elérhető az ingyenes gyógyszer.

A PrEP - vagy más néven Truvada - olyan HIV-fertőzés elleni készítmény, amelyet HIV-negatív emberek szednek, hogy csökkentsék a fertőzés kockázatát, és azt állítják, hogy 100% -ban hatékonyan alkalmazzák a megelőzében.

Mara Gambineri - a PrEP-et gyártó cég szóvivője elmondta: "A HIV-fertőzéssel szembeni legmagasabb kockázatúak számára történő gyógyszer biztosítása, függetlenül a fizetési képességtől, az ügynökség egyik tervének fő eleme a HIV-fertőzés megszüntetésére és a HIV-vel kapcsolatos halálesetek csökkentésére.”

A PrEP elérhető a helyi egészségügyi központokban és a Floridai orvosi központban - azok a lakosok, akik szeretnék hozzáférni az ingyenes gyógyszerhez mindössze ki kell tölteniük egy űrlapot.

2017-ben az Európai Unió tárgyalásba kezdett a PrEP gyártójával, hogy Európában is elérhető legyen az ingyenes készítmény. Seb Dance londoni ENSZ képviselő, aki beterjesztette az állásfoglalást, elmondta: "Az EU-n belüli kezeléshez való hozzáférés javítása pozitív hatással lesz az emberek életére. Fontos, hogy továbbra is fektessünk be a kutatásba a HIV hatékony gyógymódjainak sikeréért, de egyúttal biztosítsuk, hogy a megelőzés módjai elérhető és megfizethető legyen az egész EU-ban."

Az Egészségügyi Világszervezet a PrEP-t is felvette az "alapvető gyógyszerek" listájára, miután Skócia bejelentette, hogy ő lesz az első ország, amely elérhetővé teszi az életet megváltoztató gyógyszeres kezelést.

"Minden olyan személy, aki a PrEP nélkül HIV betegségben szenvedne 360.000 Fontjába (130 millió forint) kerülne Skóciának" - mondta Robert McKay, a Terrence Higgins Trust jótékonysági szervezet igazgatója.

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux