Ugrás a tartalomra
x

Az Üzbegisztáni melegek kétségbeesetten kérnek menedékjogot

Az Üzbegisztánban élő LMBTQ emberek kétségbeesetten kérnek menedéket a környező országokban, mivel egyre nagyobb üldöztetéssel szembesülnek. Ahogy korábban mi is megírtuk, két férfit letartóztattak és megkínoztak Üzbegisztánban a homoszexualitásuk miatt.

Az erőszakkal való fenyegetéseken kívül halállal fenyegetik őket, mivel mélyen gyökerező homofóbia és diszkrimináció tapasztalható az országban, ami továbbra is nő az országban.

Egy transz nőt, akit csak K-ként azonosítottak, azt elmondta, hogy az üzbég rendőrség és a biztonsági erők többször brutálisan megverték, és megerőszakolták 2014 és 2017 között, miután nem volt hajlandó más, homoszexuális emberek nevét, adataikat megadni. A transz nő az üzbég hatóságoktól vízumot kapott mellyel Moszkvába indult. Amikor eljutott oda, menedékjog iránti kérelmét megtagadták azon az alapon, hogy a transz női üldözés nem megfelelő indok a menekülti státuszhoz. Azóta menedék jogot kapott Fehéroroszországban.

Az Amnesty International által 2017 decemberében kiadott jelentés azonban azt állapította meg, hogy Fehéroroszország - számos volt szovjetuniós országhoz hasonlóan - elkezdte üldözni a "nem hagyományos szexuális kapcsolatot" folytatókat, mely egyre nagyobb megkülönböztetést és homofóbiát eredményez az országban.

Az egykori szovjetuniós országban (Üzbegisztán), amely továbbra is szoros kapcsolatban áll Oroszországgal, még mindig három év börtönnel sújtják a homoszexualitást.

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux