Ugrás a tartalomra
x

Az oroszok 83 százaléka szerint a meleg emberek "elítélendők"

Az új közvéleménykutatás azt mutatta, hogy a homofóbia sokkolóan elterjedt Oroszországban.

Az ország az elmúlt évtizedben különös fordulatot vett az LMBTQ jogokkal szemben, Vladimir Putyin, az orosz ortodox egyház és a nacionalistáknak köszönhetően, akik a meleg embereket elnyomó "szentségtelen hármas"-nak hívnak. Putyin 2013-ban "homoszexuális propaganda" ellenes törvényt írt alá, amelyben kiiktatta a "nem hagyományos szexuális kapcsolatok propagandáját", amelyet a homoszexualitás bármely nyilvános megjelenítésének tilalmára, vagy az LMBTQ-jogok támogatóinak felszámolására irányul.

A Levada Center független orosz közvéleménykutató ügynökség által végzett kutatás szerint a megkérdezettek 83 százaléka "mindig elítélendőnek" vagy "szinte mindig elítélendőnek" tartja két felnőtt közötti homoszexuális szexet.

Ez drasztikus növekedést jelent 1998-tól, amikor csak 68 százalék tartotta elfogadhatatlannak, vagy a  2008-as eredményt figyelembe véve, amikor 76 százalék tartotta elfogadhatatlannak.

Míg a korábbi szavazás azt mutatta, hogy a fiatalabbak nagyobb valószínűséggel tolerálják az azonos nemű kapcsolatokat, ez már nem így van - a fiatal oroszok ugyan olyan homofóbok, mint az idősebb oroszok.

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux