Ugrás a tartalomra
x

Nem enyhítik a homoszexuálisok véradási szabályait a franciák

Elutasította a francia államtanács a homoszexuális férfiak számára a véradással kapcsolatban előírt szabályok enyhítését, így a melegek továbbra is csak akkor adhatnak vért, ha az azt megelőző egy évben nem volt szexuális kapcsolatuk.

Az ország legfelsőbb szinten eljáró bírósága a korábbi rendelkezések elleni fellebbezéseket elutasítva úgy foglalt állást, hogy nem minősül hátrányos megkülönböztetésnek a szabályozás. A testület azzal indokolta döntését, hogy jelentősen gyakoribb a HIV-fertőzések száma az olyan férfiaknál, akik más férfiakkal létesítettek szexuális kapcsolatot.

Az ítélet szerint az egészségügyi intézményeknek a legjobb intézkedéseket kell meghozniuk a vért kapó páciensek védelmében.

A kérdésről Európa-szerte is hosszú ideje folyik a vita. Németországban például az orvosi kamara a nyáron tett közzé új irányelvet, miszerint homoszexuális férfiak akkor adhatnak vért, ha egy éve nem létesítettek nemi kapcsolatot más férfiakkal. Korábban a meleg férfiakat eleve kizárták a véradók köréből. Franciaországban 2016-ig volt ilyen szabályozás életben.

A melegek jogait védők ugyanakkor elhibázottnak tartják, hogy a homoszexuális férfiakat nemi érintkezéseik miatt általánosítva rizikócsoporttá tegyék. Egyebek között azt is kifogásolják, hogy a szabályozásnál nem vették figyelembe például azt, ha melegek monogám kapcsolatban élnek.

mno.hu

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux