Ugrás a tartalomra
x

Azért tiltották ki a szegedi melegjogi aktivistákat az Új Nemzedék Központ közösségi tereiből, mert az Új Nemzedék nem diszkriminál

Az Új Nemzedék Központ fővárosi vezetősége kitiltotta közösségi helyeiről a Szegedi LMBT Közösségért csoport rendezvényeit – adta hírül néhány napja a Szegedi Csípős Blog. A csoportot felkérte a Humen Magazin egy interjúra, amiben az aktivisták szerettek volna mesélni az ÚNK közösségi tereiben tartott korábbi rendezvényeikről, pozitívan nyilatkozva a helyszínről. Megkérdezték erről az ÚNK vezetőt is, akik továbbították azt a fővárosi központnak. Ezután az LMBT csoport azt a választ kapta, hogy nem csak a sajtószereplést nem engedélyezték, de a továbbiakban nem engedélyezik helyszíneiken a melegjogi aktivisták rendezvényeit.

Az ÚNK nagyon erős kormányközeli kapcsolatokkal bír. Az indoklásuk szerint az LMBT csoport politikailag állást foglal, amitől az ÚNK tartózkodni kíván. Annak ellenére, hogy korábban is biztosítottak helyszínt a csoport rendezvényeinek, és az engedélykérés előtt semmilyen kifogás nem merült fel az aktivisták tevékenységét illetően. Az utasítás alapján még azt a „biztonságos tér" feliratú matricát is eltávolították a hely bejárata mellől, ami azt hivatott jelezni, hogy ott senkit nem érhet diszkrimináció szexuális orientációja miatt.

Érdeklődtünk az ÚNK-nál a döntésről, de csak részlegesen kaptunk választ kérdéseinkre. Megkérdeztük, hogy mi változott a csoport tevékenységének megítélésében, és miért nem fogadják be a rendezvényeiket. Az ÚNK azt válaszolta, hogy senki nem tiltotta ki az LMBTQ-szervezetek tagjait a közösségi tereiből, a „tagok" továbbra is részt vehetnek ottani programokon. Indoklásuk így szól:

„Szervezett formában azonban nem áll módunkban helyszínt biztosítani számukra, ugyanis politikai, vallási, szexuális, vagy semmilyen egyéb alapon az ÚNK nem tesz különbséget az oda látogató fiatalok között. Éppen ezért politikai pártok és politikai szerepet vállaló civil szervezetek ilyen jellegű kéréseit már korábban is elutasítottuk."

A válaszban biztosítottak arról is, hogy közösségi tereik külön megjelölés nélkül is biztonságosak, és a jövőben is a fiatalokat érintő feladatokra összpontosít.

Arra sajnos nem kaptunk választ, hogy mi változott az LMBT Csoport tevékenységének megítélésében tavasz óta.

Se arra, kinek a döntése volt, hogy többet nem tarthatnak ott rendezvényeket.

Se arra, hogy ez minden egyes helyszínre vonatkozik-e, vagy csak a szegedi központra.

Se arra, hogy más szervezetekre is vonatkozik-e a döntés.

Se arra, hogy a szegedi helyszínen is tartanak-e esélyegyenlőségi képzéseket.

Se arra, hogy az esélyegyenlőségi képzést kinek szánják.

Se arra, hogy ez a döntésük nem ellentétes-e az esélyegyenlőséget hirdető üzenetükkel.

 

168ora.hu

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux