Ugrás a tartalomra
x

Magyarok is beleszólnak egy amerikai jogvitába

A TASZ kilenc másik szervezettel együtt írta alá azt a beadványt, amelyet a bírósághoz juttatnak el, és annak a két férfinek az érvelését segítik, akit nem szolgáltak ki egy cukrászdában.

2012 óta húzódik az Oregon állambeli Portland környékén működő Masterpiece cukrászda és egy meleg pár közötti pereskedés. A házasulandó pár, Laurel és Rachel Bowman-Cryer két éve rendelt volna esküvői tortát a cukrászdától, amelynek tulajdonosai vallási meggyőződésükre hivatkozva tagadták meg annak elkészítését. Az állam ipari és munkaügyi hivatala érzelmi sérelem okozása címén bírságolta meg az üzletet.

Oregon államban 2007 óta törvény tiltja a melegek megkülönböztetését a foglalkoztatásban, a lakhatásban és egyéb területeken, egy másik jogszabály pedig azt tiltja, hogy a magánvállalkozások különbséget tegyenek lehetséges kuncsaftjaik között. A vallásszabadság szintén alkotmányos jog, de nem emberrel született, hanem szabadon választott elemként kezeli ezt a törvénykezés, a homoszexuálisok viszont 2015 óta teljes egyenlőséget élveznek.

A Masterpiece cukrászda az USA legfelsőbb bíróságához fordult az állami bíróság döntése ellen azzal a kérdéssel, hogy vajon a coloradói antidiszkriminációs jog nem sérti-e aránytalanul a cukrászda tulajdonosának vallásszabadsághoz való jogát. A Legfelsőbb Bíróság előtt tehát a mérleg egyik serpenyőjében a vallásszabadság és a vallási alapú vélemény kifejezése, míg a másik serpenyőben az egyenlő emberi méltóság és a megkülönböztetés tilalma van.

 a FACEBOOK oldalunkat!

Az INCLO (International Network of Civil Liberties Organizations) felkérésére, kilenc másik szervezettel együtt a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) is aláírta azt a beadványt, amelyet az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságához juttattnak el azért, hogy érveket sorakoztassunk fel az ügyben David Mullins és Charlioe Craig oldalán.

A TASZ érvelése szerint "ha valaki a magánszférájából kilép a közszférába, mint ahogyan azt a cukrászda tulajdonosa is tette, amikor egy nyilvános üzletet nyitott, köteles bizonyos szabályokat elfogadni. Ilyen szabály, hogy nem különböztetjük meg embertársunkat pusztán azért, mert más a bőrszíne, más neme vagy más a szexuális irányultsága. Az ilyen megkülönböztetések mindig megalázzák a másik személyt. Ezt senki nem teheti meg a másikkal semmilyen alapon sem."

"Részvételünk elsődleges indoka, hogy az alapügyben a pár képviseletét partnerszervezetünk, az American Civil Liberties Union látta el, az ő felkérésükre csatlakoztunk az eljáráshoz" – zárul a TASZ közleménye.

 

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux