Ugrás a tartalomra
x

Megtalálták a melegek védőszentjei, Szent Szergiosz és Szent Bakkhosz földi maradványait

Az iráni Urmiában megtalálták a mintegy 1700 évvel ezelőtt keresztény hitük miatt vértanúságot elszenvedett Szent Szergiosz és Szent Bakkhosz maradványait, írja az MTI. A vallásos meleg közösség az utóbbi években őket választotta védőszentjeivé - mindjárt kiderül, hogy miért:

Szergiosz és Bakkhosz a 3. században római katonák voltak, akik a birodalom keleti részében teljesítettek szolgálatot. Magas rangot viseltek a keleti helytartó, Maximinus Daia udvarában. Keresztény hitük miatt azonban elárulták őket, és amikor nem voltak hajlandóak áldozatot bemutatni Jupiternek, halálra kínozták őket.

Előbb női ruhában körbevitték őket a városban, majd Bakkhoszt halálra korbácsolták, Szergiosznak szögeket vertek a lábába, végül lefejezték.
A két vértanú maradványait egy 4. században emelt asszír keresztény templomban találták meg Urmia külvárosában. Silvano Vinceti, az iráni Nyugat-Azerbajdzsán tartományban folytatott, az őskereszténységgel kapcsolatos kutatások olasz vezetője elmondta, a földi maradványokat véletlenül, javítási munkálatok közben fedezték fel. A csontokat lepel borítja, amelyre ősi arámi nyelven írták fel a szentek nevét.

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux