Ugrás a tartalomra
x

Meleg vagy? Ki vele! Jön a napja!

Október 11-e a Nemzetközi Coming Out Day, az Előbújás Napja. A nap felhívja a figyelmet az előbújás fontosságára. Immáron 5 éve Magyarországon is rendezvényekkel ünnepeljük ezt a napot - olvasható a Rainbow Mission Foundation Press közleményében.

Azt írják, az őszinteség hiánya és a kényszerű képmutatás nyomasztó hatással lehet az érintettekre, sok energiát felemészthet és ronthatja egészségüket, teljesítőképességüket és munkabírásukat, valamint családi és baráti kapcsolataik megromlásához vezethet.

A titkok magányossá tesznek minket, megakadályozzák, hogy teljes életet élhessünk, közel kerüljünk másokhoz és szabadon szerethessünk - tartalmazza a közlemény. Kiemelik: az előbújásra leginkább azért van szükség, mert az LMBTQ embereknek is igényük van vagy lehet arra, hogy családtagjaikkal, barátaikkal, illetve a kollégáik körében őszinték lehessenek, ne kelljen titkolózniuk, rejtőzködniük, ne kelljen megjátszaniuk magukat és félrevezetniük azokat, akik fontosak számukra.

A „coming out (of the closet)” az 1960-as évekből eredő angol kifejezés, ami az előbújást jelenti, vagyis azt, hogy valaki felismeri, elfogadja és másokkal is megosztja, hogy leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű vagy queer (LMBTQ). A coming out tehát egy folyamat, amelyben magunk és mások számára „előbújunk” szexuális orientációnkkal és/vagy nemi identitásunkkal kapcsolatban. Előbbi fogalom a vonzódásainkat határozza meg, míg az utóbbi azt, milyen neműnek érezzük magunkat. A napot, amit szerte a világon a Előbújás (Coming Out) Napjaként ünnepelnek, 1988-ban Robert Eichberg pszichológus alapította, aki egy új személyiségfejlesztő műhelybeszélgetést talált ki. A dátum azért esett október 11-ére, mert ezen a napon tartották a Washingtoni Felvonulást a Meleg- és Leszbikus Jogokért.

 

civishir.hu

 

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux