Ugrás a tartalomra
x

Visszamenőleg törölné a homoszexualitásért elítéltek büntetését a kanada

A kanadai állam úgy fest, végleg kivonulva az ország polgárainak hálószobájából.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök csütörtökön bejelentette, hogy a kormánya olyan törvényjavaslatot terjeszt elő, amely lehetővé tenné azon személyek büntetett előéletének eltörlését, akiket szexuális orientációjuk, nemi identitásuk vagy nemi önkifejezésük miatt ítéltek el egykoron. Kanadában 1969-ig az azonos nemű felnőtt személyek közötti szexuális kapcsolat létesítése illegális volt.

Pierre Elliot Trudeau, a jelenlegi kormányfő édesapja még 1967-ben igazságügyi miniszterként terjesztette elő azt a törvénytervezetet, amely megszüntette volna a homoszexuális kapcsolatok büntethetőségét. Pierre Trudeau később, már miniszterelnökként egy – azóta már híresnek számító – mondattal védte meg az akkor nagy vitákat kiváltó javaslatát: "Az államnak nincs helye az ország hálószobáiban".

Justin Trudeau a törvénytervezetet a kanadai parlamentben az ország alapításának 150. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen jelentette be, amelyen a meleg büszkeség és a transzszexuális büszkeség zászlóit is felvonták.

A kanadai kormány szerint a törvényjavaslatot várhatóan az év végéig benyújtják.

 

HVG.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux